Waarom wasbare luiers
Waarom kiezen voor wasbare luiers? De voordelen van wasbare luiers vind je overal op de website terug (hint: duurzamer, goedkoper én modieuzer). Als je twijfelt dan is er een grote kans dat je moeite hebt met afscheid nemen van één ding: het gemak van wegwerpluiers…
De állerbelangrijkste reden om te beginnen met wasbare luiers is als je het mij vraagt: Omdat JIJ dat wilt! Als jij overweegt om over te stappen of vanaf de geboorte van jouw kleintje wasbare luiers wil gaan gebruiken… dan heb je daar waarschijnlijk een goede reden voor.
Je zou dus eigenlijk niet eens verder hoeven lezen naar de voordelen van wasbare luiers. Ik ben hier ook zeker niet om je te overtuigen, maar hopelijk wel om jou enthousiast te maken. Ik geef je hieronder 6 verschillende redenen om over te stappen op wasbare luiers!
- Wasbare luiers zijn zacht voor de billen van je baby
- Wasbare luiers verkleinen de afvalberg
- Wasbare luiers veroorzaken minder CO2 uitstoot
- Wasbare luiers zijn goedkoper
- Met wasbare luiers geen poep tot aan de nek of enkels
- Wasbare luiers hebben de allerleukste printjes!
Lees hieronder verder over de voordelen van wasbare luiers.
1. Wasbare luiers zijn zacht voor de billen van je baby
Wasbare luiers bestaan grotendeels uit natuurlijke materialen. In tegenstelling tot wegwerpluiers, die voornamelijk uit plastic en Super Absorberende Polymeer (SAP) korrels bestaan.
Zowel wasbare luiers als wegwerpluiers bestaan uit drie lagen: de binnenlaag, de absorberende kern en de buitenste laag.
- De binnenste laag
Deze laag zit tegen de huid van het kindje en moet het vocht goed doorlaten naar de absorberende kern.
Bij wegwerpluiers bestaat de binnenste laag uit plastic, namelijk: Polyethyleen (PE) of Polypropyleen (PP).
Bij de meeste wasbare luiers bestaat de binnenste laag uit natuurlijk materiaal zoals katoen, bamboe, hennep of een combinatie van deze drie. Er bestaan ook wasbare luiers met een binnenlaag van stay-dry materiaal. Dat is een polyester stof die vocht doorlaat, maar de billen van de baby langer droog houdt.
- De absorberende kern
Het doel van de absorberende kern is om zoveel mogelijk vocht op te nemen.
Bij een wegwerpluier bestaat de kern vaak uit een mengsel van fluffpulp (katoen, hout of hennepverzels) en SAP korrels. Het mengsel verandert in gel zodra het vocht opneemt. De gel is zo sterk dat het ook het vocht uit de babyhuid onttrekt! Daardoor ontstaat luieruitslag.
De absorberende kern van wasbare luiers bestaat uit meerdere lagen natuurlijke materialen. Soms met een klein percentage (minder dan 20%) polyester om de levensduur van de luier te verlengen. Door het kleine percentage polyester, krimpt en slijt de luier minder snel.
- De buitenste laag
De taak van de buitenste laag is zorgen dat het vocht in de luier blijft zitten zodat er geen lekkage ontstaat.
Bij wegwerpluiers bestaat de buitenste laag uit PE of PP, geweven textiel of rubber.
Bij een wasbare luier is de laag gemaakt van waterafstotend materiaal “PUL” (Polyuretaan laminaat). Dit is een flexibele en ademende polyester stof die tot op zeker hoogte waterdicht is.
Ecologische wegwerpluiers zijn geproduceerd met meer milieuvriendelijke materialen dan normale wegwerpluiers. De fluffpulp bestaat bijvoorbeeld uit duurzaam hout of resten van mais en suikerbiet.
Onze keuze gaat uit naar wasbare luiers met een binnenzijde en absorberende kern van 100% natuurlijke materialen. Zo heb je de minste kans op een allergische reactie en de minste kans op vuilophoping in de kern van de luier. Moet je baby wennen aan het natte gevoel? Zorg dan voor voldoende absorptie zodat je kindje niet te lang in een drijfnatte luier ligt. Luieruitslag door natte billen kun je voorkomen door uit voorzorg te smeren met een fijne billenbalsem of het gebruik van een stay-dry inlegvel. |
2. Wasbare luiers verkleinen de afvalberg
Ieder kindje gebruikt – over de hele luierperiode bekeken – 5 luiers per dag. Dat zijn 150 luiers en 25 kilo (!) aan wegwerpluiers per maand. Gemiddeld genomen zijn kinderen tegenwoordig met 3 jaar en 2 maanden zindelijk (overdag) waardoor het totaal aan wegwerpluiers oploopt tot 5400! Wegwerpluiers zijn zo’n 5 tot 8% van het totale restafval (bron: milieucentraal). Je kunt je voorstellen hoe die berg met wegwerpluiers eruit ziet. Gigantisch!
Kies je ervoor om (parttime) op wasbare luiers over te gaan? Dan vermindert je bijdrage aan die gigantische afvalberg drastisch.
Steeds meer gemeenten gaan restafval per kilo belasten. Wasbare luiers kunnen je in dat geval ook flink wat geld besparen! |
3. Wasbare luiers veroorzaken minder CO2 uitstoot
Zelfs wanneer je de productie én het wassen van de luiers meerekent, stoten wasbare luiers tot de helft minder CO2 uit dan wegwerpluiers.
Volgens cijfers van de Consumentenbond ligt de CO2 uitstoot in het geval van volledig gebruik van wegwerpluiers rond de 800 kg per kind voor de gehele luierperiode.
Gebruik je fulltime wasbare luiers en gebruik je geen droger dan is de CO2 uitstoot 410 kg. Gebruik je wel de droger voor het drogen van je wasbare luiers dan komt de CO2 uitstoot uit op 584 kg per kind voor de gehele luierperiode.
Alsnog een aanzienlijk verschil dus!
4. Wasbare luiers zijn goedkoper
Met wasbare luiers bespaar je volgens Milieucentraal zo’n €450,00 per kind in vergelijking met wegwerpluiers. Klinkt leuk, zo’n besparing, maar dat is natuurlijk per gezin en per situatie verschillend! Zowel bij wegwerpluiers als bij wasbare luiers heb je goedkopere en duurdere merken. Bij wasbaar spelen daarnaast meer kosten mee zoals wasmiddel en de kosten voor wassen en drogen.
Ik geef je graag wat tips mee om jouw kosten bij het gebruik van wasbare luiers te drukken:
- Je bent niet met één uitgave klaar, lees je dus goed in
- Mail webshops met je vragen,
- Huur of koop eerst beperkt om te proberen of het merk/ type luier bevalt (wat voor het ene kindje werkt hoeft niet voor het andere kindje te werken. Een grote aanschaf zonder vooraf te testen raad ik daarom af).
Heb je eenmaal gekozen voor wasbare luiers? Dan is het natuurlijk wel zo dat de luierkosten voor elk volgend kindje in theorie alleen bestaan uit de was- en droogkosten. Een enorme besparing dus ten opzichte van weer een volledige periode in wegwerpluiers! Voor het gemak laten we de overige kosten die een kindje met zich meebrengt achterwege ;-)
5. Met wasbare luiers geen poep tot aan de nek of enkels
Wasbare luiers hebben elastiek langs de beentjes, de rugzijde en soms ook aan de buikzijde. Daarnaast hebben alle one-size modellen verkleinknopen aan de voorzijde waarmee je de lengte van de luier kunt verkleinen. Hierdoor sluit de luier altijd mooi aan bij de beentjes.
Het elastiek, het juist afstellen van de luier en de pasvorm zorgen ervoor dat een wasbare luier zelfs de ergste poepexplosies aankan. Poep tot in de nek komt echt niet meer voor. Poep tot aan de enkels, misschien een enkele keer bij ziekte en gebruik van een eendelig systeem. Een tweedelig systeem met voorgevormde luier en overbroekje moet zelfs deze narigheid aankunnen!
6. Wasbare luiers hebben de allerleukste printjes!
Stiekem toch wel één van de leukste voordelen van wasbare luiers… met iedere verschoning weer een nieuw kleurtje of printje uitzoeken, maakt het verschonen een feestje. Tenminste… zolang die lieve baby nog stil ligt! ;-)
Waarschuwing: shop jij liever voor je baby dan voor jezelf? Dan zou er zomaar een nieuwe verslaving op de loer kunnen liggen… |
En tot slot…
Ik begon er al mee, maar ik meen het echt. De allerbelangrijkste reden is: omdat jij het wilt. Wasbare luiers zijn – zeker in het begin – meer werk dan wegwerpluiers.
Je moet je inlezen (welke systemen? Welke materialen? Hoe werkt het precies?) en er is veel aanbod, dus voordat je daarin een keuze hebt kunnen maken, ben je zo een paar dagen verder!
Als de baby er is en je bent klaar om met de wasbare luiers te starten, begint pas het echte werk. Denk aan vouwen, heb je genoeg absorptie, hoe krijg je die luier om bij een kleine beweeglijke en waarschijnlijk huilende baby? Heb je lekkage, waar komt dit dan vandaan? Poep overal in de luier (behalve op het inlegvel). En niet te vergeten al die sceptische mensen in je omgeving. Trek je er niks van aan!
Deze hindernissen ga je alleen overwinnen wanneer je daadwerkelijk vanuit jezelf gemotiveerd bent om wasbare luiers te gebruiken.
Ik ben daarom altijd bereid om jullie te helpen deze kleine hindernissen te overwinnen. Dan kan er niets op tegen dat blije gevoel dat je krijgt omdat je weet dat jouw baby de mooiste en beste luiers om zijn billen heeft en je ook nog iets goeds doet voor de natuur.