Left Weitershoppen
Ihre Bestellung

Ihr Warenkorb ist leer

Ook interessant voor jou
Artikel
$1000
In den Warenkorb

Hoe een wolbroek lanoliseren

Waarom wol?

Wolbroeken zijn ideaal over wasbare luiers. Met een goed gelanoliseerde wolbroek en een voldoende absorberende luier komt je kindje zeker weten de nacht door met droge kleertjes en een droog bed.

Lanoline is gemaakt van wolvet afkomstig uit de vacht van een schaap. Wolvet zorgt ervoor dat de wolvezels met elkaar verbonden blijven zodat de vacht waterafstotend wordt en dus bestand tegen weersinvloeden. Daarnaast beschermt wolvet tegen uitdroging, bacteriën en schimmels. Tijdens het productieproces van wol wordt het wolvet uit de wol gehaald. Om een wolbroek weer zijn natuurlijke waterafstotende eigenschappen te geven moet deze dus gelanoliseerd worden.

Maar wol heeft meer goed eigenschappen:

 • Omdat wol een holle actieve vezel is, kan het zich aanpassen (dmv. krimp en uitzetten) aan veranderingen van lichaamstemperatuur en de lichaamstemperatuur reguleren. Zo isoleert het de warmte wanneer de omgevingstemperatuur koud is en wanneer de lichaamstemperatuur te hoog wordt, neemt het vocht op en laat de warmte vrij. Voor jonge baby’s die nog niet zelf hun lichaamstemperatuur kunnen reguleren is wol dus ontzettend fijn, het hele jaar door.
 • Door de ruimte tussen de wolvezels is wol zeer goed ademend.
 • Zacht en 100% natuurlijk.
 • Wol was je pas wanneer het vies is. Tussendoor hang je het te luchten buiten, voor het open raam of in een vochtige badkamer. De lanoline in de wol werkt zelfreinigend.

Lanoliseren van je wolbroek

Om je wolbroek waterdicht te houden zul je hem regelmatig moeten lanoliseren. Uiteindelijk zal het wolbroekje vervilten en is een regelmatige beurt met lanoline niet meer nodig.

Voor je start met lanoliseren was je eenmalig je nieuwe wolbroekje met de hand in lauw water of op het wolwasprogramma in de wasmachine, met een drupje wolzeep of wolwasmiddel (of babyshampoo).

Wat heb je nodig:

 • Wolwasmiddel/ Wolzeep (of babyshampoo)
 • Vaste lanoline

Stappen:

 1. Vul een kom/ afwasteil/ emmer met een laagje heet water (uit de waterkoker). Doe hierbij een flinke theelepel lanoline. Roer totdat de lanoline grotendeels is opgelost (je ziet gele vlokken drijven op het water). Voeg vervolgens een drupje wolwasmiddel of stukje wolzeep toe, hierdoor lost de lanoline verder op en verdwijnen de gele vlokken. Roer totdat het water melkachtig wit wordt en alle lanoline is opgelost. Drijven er nog gele vlokken voeg dan wat extra wolwasmiddel of wolzeep toe.
 2. Voeg (langzaam) koud water toe totdat de temperatuur van het water lauw aanvoelt.
 3. Draai de wolbroek binnenste buiten en leg deze in het lauwe water. Je mag de wolbroek zachtjes kneden zodat de lanoline goed over de wolbroek verdeelt.
 4. Laat de wolbroek een dag of nacht in het water staan.
 5. Haal de wolbroek uit het water. Je mag voorzichtig het overtollige water uit de wolbroek drukken. Leg de wolbroek vervolgens tussen twee handdoeken of theedoeken en rol deze op. Hiermee druk je op een zachte manier het water eruit.
 6. Leg de wolbroek plat te drogen (niet in de zon of op de verwarming). Dit kan wel 2 tot 3 dagen duren (in de winter).

Bij een nieuwe wolbroek herhaal je stap 1 tot en met 4 minimaal 2 keer (dus in totaal 3 keer lanoliseren). Tussendoor hoef je niet te drogen.

Tussen de luierwisselingen door kun je de wolbroek laten luchten. Wol heeft een zelfreinigende werking. Was je wolbroek 1 keer in de maand (of eerder als hij vies is of blijft stinken) met wolzeep of wolwasmiddel op de hand of op het wolwasprogramma in de wasmachine. Vlekken kun je eerst voorbehandelen met ossengalzeep. Na het wassen start je weer met lanoliseren. Na een paar maanden zul je merken dat je de wolbroek vervilt en je niet meer na elke wasbeurt hoeft te lanoliseren.

Mocht je vragen hebben of kom je er niet uit? Neem dan even contact met ons op. Dan kijken we samen verder!