Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart

Ook interessant voor jou
Product
$1000
Add to cart

Uitleg verschillende luiersystemen

Wat zijn all-in-one luiers?

Bij een all-in-one (AIO) luier is het absorberende gedeelte (deels) vastgenaaid aan het waterafstotende overbroekje. Het is een eendelig systeem. Ze hebben hierdoor een groot gebruiksgemak, omdat ze net zo snel om te doen zijn als een wegwerpluier. Maar ze zijn wel pasvormgevoelig en dat betekent dat je op zoek moet naar een model dat bij jouw kindje goed zit.

All-in-one luiers zijn er in newborn varianten en one-size varianten. De newborn varianten zijn veelal geschikt van ongeveer 2 tot 6 kg. Newborn luiers zitten wat betreft pasvorm veel mooier dan one-size varianten bij een pasgeboren baby. Nadeel is dat de absorptie vele malen minder is. Dit kan te weinig zijn voor baby’s die vanaf het begin al veel plassen. Je kunt dan extra (newborn) boosters toevoegen voor meer absorptie.

One-size varianten zijn veelal geschikt vanaf ongeveer 4-5 kg tot 16 kg. Deze hebben verkleinknopen op de voorkant waarmee je de juiste lengte van de luier kunt afstellen. Zorg dat de luier in de liezen mooi aansluit, er mogen geen gaten bij de liezen vallen. Til je de beentjes omhoog met de knietjes naar de neus of gaat je kindje zitten en zie je dat de luier niet aansluit in de liezen, dan moet je de luier verkleinen.

Wil je de overstap maken naar wasbare luiers en is je kindje al wat ouder (of 10+ kg) kies dan voor een Plus (one-size) maat. Deze luiers zijn geschikt voor kindjes van ongeveer 8 tot 25 kg. Deze maat kan mee tot zindelijkheid.

Waarom all-in-one luiers?

Deze luiers bestaan meestal uit 1 geheel. Hiermee zijn ze gebruiksvriendelijk en net zo snel om te doen als een wegwerpluier. Vaak zijn deze luiers favoriet onderweg of bij de opvang.

Voor de volledigheid ook even de nadelen: Pasvormgevoelig. Sluit de luier niet goed aan bij de beentjes dan is het risico op lekkage groot. En omdat het absorberende gedeelte zit vastgenaaid aan het waterafstotende buitenbroekje heb je sneller dan bij een tweedelig systeem last van druklekkage wanneer de luier verzadigd is. Extra absorptie toevoegen is niet altijd de oplossing omdat de luier hierdoor dikker wordt en niet meer mooi aansluit bij de beentjes. Mijn ervaring is dat ik eendelige luiers na maximaal 2,5 uur moet verschonen.

Merken all-in-one luiers bij Natuurlijk Wasbaar

Lighthouse Kids Company

Mother-ease

Petite Crown

Thirsties

Wat zijn pocket luiers?

Een pocketluier is een waterafstotend overbroekje dat aan de binnenzijde bekleed is (met microfleece, suedecloth, athletic wicked jersey, bamboe viscose of katoen) en een pocketopening heeft. In de pocketopening stop je de losse absorptie. Vervolgens kun je net als bij een all-in-one luiers de luier in één keer omdoen. Het verschil tussen een all-in-one luier en een pocketluier is dus dat je de absorptie bij een pocketluier zelf in de pocketopening moet stoppen. Bij een all-in-one luier zit de absorptie vastgenaaid aan het waterafstotende overbroekje. Het voordeel van een pocketluier is dat je de absorptie makkelijk zelf kunt aanpassen.

Bij de meeste pocketluiers worden inleggers meegeleverd. Een aantal pockets kun je zonder absorptie kopen. Geschikt als absorptie zijn vouwluiers, prefolds en losse inleggers / boosters. Mijn advies is om voordat de luier de wasmachine in gaat de absorptie uit de pocket te halen. Zo wordt alles het beste schoon gewassen.

Pocketluiers zijn bijna altijd one-size modellen, geschikt vanaf ongeveer 4-5 kg tot 16 kg. Met de verkleinknopen op de voorkant kun je de juiste lengte van de luier afstellen. Zorg dat de luier in de liezen mooi aansluit, er mogen geen gaten bij de liezen vallen. Til je de beentjes omhoog met de knietjes naar de neus of gaat je kindje zitten en zie je dat de luier niet aansluit in de liezen, dan moet je de luier verkleinen.

Waarom pocket luiers?

De absorptie is gemakkelijk aan te passen en de luier is in één keer om te doen. Hiermee zijn ze net zo snel en gebruiksvriendelijk als een wegwerpluier. Ook weer favoriete luiers voor onderweg of bij de opvang. Het gebruiksklaar maken kost wel wat meer tijd, doordat je de absorptie eerst in de pocket moet stoppen. Verder is deze luier ook pasvormgevoelig. Sluit de luier niet goed aan bij de beentjes dan is het risico op lekkage groot. Let ook op bij het toevoegen van extra absorptie. Dit maakt de luier dikker en kan ervoor zorgen dat deze niet meer mooi aansluit bij de beentjes.

Merken pocket luiers bij Natuurlijk Wasbaar

Bamboolik

Econaps

Lighthouse Kids Company

Little Lamb

Thirsties

Wat zijn snap-in-one (SIO) luiers?

Het SIO systeem bestaat uit een los absorberend gedeelte (de inleggers) en een waterafstotend overbroekje. Het absorberende gedeelte van de luier wordt gevormd door één of meerdere inleggers. Deze klik je met behulp van drukknoopjes aan de binnenzijde van het overbroekje vast. En dan heb je dus een luiers die je in één keer om kunt doen, net als een AIO luier of pocketluier.

Het voordeel van een snap-in-one systeem ten opzichte van een all-in-one luier of een pocketluier is dat je het overbroekje kunt hergebruiken voor een volgende verschoning. Je klikt de inleggers los, hangt het overbroekje even uit om te luchten en de volgende verschoning kun je hetzelfde overbroekje weer gebruiken. Zo gebruik je dus twee overbroekjes om en om op een dag. Let wel op, dit werkt vaak alleen wanneer je kindje niet gepoept heeft. Ontlasting loopt bij dit systeem namelijk makkelijk naast de inleggers op het overbroekje. Bij ontlasting in het overbroekje gooi je het overbroekje direct in de was en pak je een nieuw overbroekje.

Verschil snap-in-one en all-in-two luiers?

Een all-in-two luier bestaat net als een snap-in-one luier uit losse inleggers en een overbroekje. Alleen bij het all-in-two systeem leg je de inleggers los in het overbroekje. Je klikt ze niet vast. Doordat je de absorptie los in het overbroekje legt, ben je heel flexibel in het kiezen van de absorptie. Je kunt niet alleen gebruik maken van inleggers, maar ook van prefolds of andere vouwluiers. Wanneer je deze in een rechte strook vouwt (de zogenaamde padfold) dan passen ze prima in een overbroekje. Verschillende soorten absorptie zijn gemakkelijk met elkaar te combineren om tot de juiste mate van absorptie te komen. In principe is elk overbroekje geschikt voor dit systeem. Een aantal merken overbroekjes, bijvoorbeeld Blueberry en Petit Lulu hebben flapjes aan de binnenzijde waar je de absorptie makkelijk onder kan schuiven. Op deze manier is de luier eenvoudig in één keer om te doen.

Waarom snapp-in-one of all-in-two luiers?

Het voordeel van een SIO luier of AI2 systeem is dat het overbroekje meerdere keren gebruikt kan worden. Hierdoor heb je minder overbroekjes nodig en ben je dus goedkoper uit dan met een AIO of pocketluier. Ook is de absorptie in dit systeem flexibel en makkelijk aan te passen. Verder is dit systeem minder pasvorm gevoelig. De inleggers zijn wat smaller dan het overbroekje en er zit ruimte tussen de inleggers en het overbroekje, hierdoor is het overbroekje soepeler te verstellen en mooi in de liezen te duwen.

Merken Snap-in-one/ All-in-two luiers bij Natuurlijk Wasbaar

Bamboolik

BestBottom

Econaps

Wat zijn voorgevormde luiers?

Een voorgevormde luier is de basisluier of binnenluier, gemaakt van meerdere lagen absorberende stof. De luier heeft elastiek aan de benen en op de rug, soms ook nog aan de buikzijde. Door het elastiek is deze luier enorm goed bestand tegen poepexplosies.

Voorgevormde luiers kunnen gemaakt zijn van katoen, bamboe, bamboe/ katoen of hennep/ katoen. Soms met nog een percentage polyester om de natuurlijke vezels te beschermen, zodat de luier minder snel slijtagegaten gaat vertonen.

Voorgevormde luiers zijn er in newborn varianten en in one-size varianten. Sommige merken, zoals Little Lamb en Motherease werken met maten. Maat 1, 2 en 3 of maat XS t/m maat XL.

De kleinste maten hebben de mooiste pasvorm bij newborns, omdat ze beter passen bij de lichaamsverhoudingen van een pasgeboren baby. Een one-size luier moet je verkleinen en deze luier oogt dus veel groter en dikker bij een newborn baby. Het nadeel van newborn luiers is dat de absorptie minder is dan van one-size luiers. Sommige baby’s plassen zoveel dat ze al snel meer absorptie nodig hebben.

One-size luiers zijn over het algemeen geschikt van 4 tot 15 kg. Je kunt de luier op maat maken door de lengte in te korten met behulp van de verkleinknopen op de voorkant.

Een beperkt aantal merken hebben net een ander systeem om te verkleinen. Je vouwt de voorkant van de luier naar beneden, daar bevinden zich drukknoopjes om te luier te sluiten.

Voorgevormde luiers sluiten met een snappi (de snapless varianten), klittenband of drukknopen.

Over de voorgevormde luier gebruik je altijd een waterafstotend overbroekje. De voorgevormde luier wordt namelijk nat (ook aan de buitenkant), omdat deze de urine absorbeert. Een overbroekje houdt het vocht (tot op zekere hoogte) tegen, zodat de kleertjes niet nat worden.

Waarom voorgevormde luiers

Voorgevormde luiers hebben over het algemeen een hoger absorptievermogen dan andere soorten luiers. Maar het grootste voordeel van voorgevormde luiers zijn de beenelastieken en het rugelastiek. Deze houden poepexplosies over het algemeen binnen de luier. Komt het toch nog voor dat de poep boven de luier uitkomt of aan de beentjes lekt dan zit er altijd nog een overbroekje over de wasbare luier heen die een extra barrière vormt tegen doorlekken. Doorlekken met dit systeem zal dus niet meer gebeuren!

De overbroekjes kun je na een verschoning even laten luchten en de volgende keer weer opnieuw gebruiken. Zo gebruik je dus 2 overbroekjes om en om tot je wasdag (tenzij er poep aan zit natuurlijk of de elastieken van het overbroekje erg nat zijn).

Merken voorgevormde luiers bij Natuurlijk Wasbaar

Hu-da

Little Lamb

Mother-ease

Petit Lulu

Popolini

Wat zijn prefolds?

Prefolds zijn vouwluiers. Ze bestaan uit meerdere lagen absorberende stof en hebben een rechthoekige vorm.

Er zijn meerdere manieren om van de prefold een luier te vouwen. Welke manier van vouwen voor jou en je kindje het beste werkt is een kwestie van uitproberen. Bekende vouwtechnieken voor prefolds zijn: pad fold, Newspaper fold, Bikini twist/ fold, Angel wing fold, Jelly roll fold.

Je sluit de luier met een snappi of boingo (behalve bij de pad fold). Dit zijn de moderne en veiligere vervangers van de luierspeld. Aan de uiteinden zitten weerhaakjes die je vastzet in de stof van de prefold.

Over prefolds gebruik je (net als over voorgevormde luiers) altijd een waterafstotend overbroekje. De prefold wordt namelijk nat omdat deze de urine absorbeert. Een overbroekje houdt het vocht (tot op zekere hoogte) tegen, zodat de kleertjes niet nat worden.

Wat zijn flats / platte luiers?

Flats zijn eigenlijk de ouderwetse vouwluiers. Het is een vierkante lap stof zoals een hydrofiel, oogjesluier of molton luier. Deze lap stof kun je op diverse manieren vouwen tot een luier. Er zijn veel verschillende vouwtechnieken. Welke manier van vouwen voor jou en je kindje het beste werkt is een kwestie van uitproberen. Veelgebruikte vouwen voor een newborn zijn: Pickman fold en Origami fold. Voor een ouder kindje wordt de vliegervouw of pad fold het meest gebruikt.

Je sluit de luier met een snappi of boingo. Dit zijn de moderne en veiligere vervangers van de luierspeld. Aan de uiteinden zitten weerhaakjes die je vastzet in de stof van de prefold. Wanneer je aan de uiteinden voldoende stof over hebt dan kun je de uiteinden ook naar binnen vouwen. Je hebt dan geen snappi of boingo nodig.

Over flats gebruik je (net als over voorgevormde luiers) altijd een waterafstotend overbroekje. De flat wordt namelijk nat omdat deze de urine absorbeert. Een overbroekje houdt het vocht (tot op zekere hoogte) tegen, zodat de kleertjes niet nat worden.

Wat zijn strikluiers?

Een strikluier is eveneens een vouwluier, maar dan van gebreid katoen. Het plooien van een strikluier vergt enige oefening. Maar eenmaal onder de knie is deze luier heel mooi aan te passen aan zowel newborns als peuters. De luier sluit met een touw om de heupen, vandaar de naam strikluier.

Over strikluiers gebruik je (net als over voorgevormde luiers) altijd een waterafstotend overbroekje. De strikluier wordt namelijk nat omdat deze de urine absorbeert. Een overbroekje houdt het vocht (tot op zekere hoogte) tegen, zodat de kleertjes niet nat worden.

Waarom vouwluiers?

Vouwluiers zijn een goedkope manier om wasbaar te luieren. De verschillende vouwtechnieken, waarbij je ook een eigen variatie kunt bedenken, maken de luier enorm flexibel en aan te passen van geboorte tot zindelijkheid. Prefolds zijn beschikbaar in de maten XS t/m L. Flats hebben we in de maten 70 x 70 of 80 x 80 (ongeveer). Strikluiers zijn one-size.

Katoenen vouwluiers hebben een geringe absorptie. Houdt er daarom wel rekening mee dat wanneer je kindje ouder wordt of veel plast, je extra absorptie moet toevoegen.

Ook bij het gebruik van vouwluiers kun je de overbroekjes tussen twee verschoningen in laten luchten en opnieuw gebruiken. Vouwluiers zijn iets lekgevoeliger bij poepexplosies omdat ze geen elastieken hebben, maar lukt het om de luier goed te vouwen en is de ontlasting niet heel vloeibaar dan bieden de randjes van de vouwluier over het algemeen voldoende bescherming om ontlasting op het overbroekje te voorkomen. Het overbroekje zelf houdt natuurlijk de kleertjes schoon en droog.

Een ander voordeel van vouwluiers is dat ze gemakkelijk op de hand te wassen zijn. Katoenen vouwluiers zijn zelfs uit te koken. Dit maakt deze luiers favoriet op reis of bij een beperkt budget.

Merken vouwluiers bij Natuurlijk Wasbaar

Cotonea

Geffen Baby

Petite Crown

Popolini

Thirsties

XKKO

Waarom een tweedelig systeem?

Een voorgevormde luier of een vouwluier met daaroverheen een overbroekje noem je een tweedelig systeem. Een tweedelig luiersysteem biedt dubbele bescherming. Namelijk de randen van de luier en de randen van het overbroekje. Hierdoor heb je de beste bescherming tegen doorlekken en is poep tot in de nek of op de enkels verleden tijd. De overbroekjes kun je laten drogen tussen twee verschoonbeurten en opnieuw gebruiken. Zo wissel je twee overbroekjes om en om tot je wasdag. De absorptie binnen een tweedelig systeem kun je flexibel aanpassen. Daarom is dit systeem het meest favoriet voor de nacht.

Wat is een overbroekje?

Een overbroekje vormt de barrière tussen de absorberende binnenluier en de kleding. Het is gemaakt van waterafstotend materiaal, PUL (polyurethaan laminaat) genaamd. Dit materiaal is waterafstotend en niet waterdicht. Voldoende absorptie blijft gewenst. Een drijfnatte luier onder een overbroekje zal druklekkage en dus natte kleertjes geven.

PUL is een flexibele en ademende polyester stof met een TPU (thermoplastic polyurethaan) laag die het overbroekje tot op zekere hoogte waterdicht maakt. Waterafstotend is een betere benaming. Van oorsprong is dit proces chemisch maar tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van verhitting (in een oven) om de twee lagen samen te smelten. PUL en TPU is dus hetzelfde. De term TPU wordt gebruikt om aan te geven dat de twee lagen samengesmolten worden middels verhitting.

Merken overbroekjes bij Natuurlijk Wasbaar

Bamboolik

Blueberry

Hu-da

Little Lamb

Mother-ease

Petit Lulu

Petite Crown

Popolini

Thirsties

XKKO

Wasbare zwemluiers

Wasbare zwemluiers zijn (net als wegwerpzwemluiers) gemaakt om vocht door te laten en ontlasting op te vagen. Zou een zwemluier absorberend zijn dan zou de luier zich namelijk volzuigen met water. Gevaarlijk voor je kindje!

Je voegt dus ook geen absorptie toe in de zwemluier. De binnenzijde van een zwemluier is bekleed met microfleece of athletic wicked jersey. Dit vangt de ontlasting op. De been- en rugelastieken zorgen ervoor dat de ontlasting voor korte tijd binnen de zwemluier blijft. Vervang de zwemluier zodra je merkt dat je kindje gepoept heeft.

Merken zwemluiers bij Natuurlijk Wasbaar

Econaps

Little Lamb

Petite Crown

Popolini

Thirsties

XKKO