Veelgestelde vragen
Voor vragen over de pasvorm van luiers en het omdoen van een luier, bekijk eerst de productvideo’s. De productvideo’s vind je ook terug op de YouTube kanalen van de luiermerken zelf. Verder vind je heel veel instructievideo’s op YouTube als je zoekt op de (Engelstalige) naam van het product.
1. Hoe moet ik wasbare luiers wassen?
Bij het wassen van wasbare luiers zijn 4 dingen belangrijk: een losse voorwas, een hoofdwas, voldoende water en genoeg wasmiddel (voor gekleurde was).
Als eerste draai je een kort wasprogramma dat dient als voorwas. De temperatuur mag tussen de 20 en 40 graden zijn en het wasprogramma mag rond een uur duren. Een snelprogramma, mixprogramma of verkort katoenprogramma zijn over het algemeen prima. Deze programma’s gebruiken wel minder water dan een volledig lang wasprogramma, zet indien mogelijk de knop extra water aan. Ik ben niet zo’n voorstander van enkel een spoelprogramma omdat dat koud leidingwater is en wasmiddel werkt pas vanaf 20 graden. Een spoelprogramma en dan een snelprogramma van rond de 30 minuten erachteraan is wel prima. Gebruik bij deze voorwas de hoeveelheid wasmiddel voor licht bevuilde was.
Na de voorwas draai je een hoofdwasprogramma op 60 graden. Een katoenprogramma is prima. Deze gebruikt de maximale hoeveelheid water. Je voegt een hoeveelheid wasmiddel toe voor gemiddeld-zwaar bevuilde was. Zorg ervoor dat je wasmachine vol zit – vul eventueel aan met andere 60 graden was - anders komt er teveel schuim vrij. Zit je wasmachine vol genoeg en komt er toch nog schuim uit de lade, minder dan wat (10 ml) met de hoeveelheid wasmiddel.
Drogen bij voorkeur op de waslijn. Dit is beter voor de levensduur van de luiers (met name voor de elastieken) en beter voor het milieu. Absorberende delen mogen eventueel wel op een lage stand in de droger. Luiers met PUL raad ik af.
2. Hoeveel luiers heb ik nodig?
Dat ligt er helemaal aan of je fulltime wasbare luiers wilt gaan gebruiken of parttime, bijvoorbeeld alleen overdag of juist alleen ’s nachts. Het makkelijkste uitgangspunt is te kijken naar hoeveel luiers je op 1 dag gebruikt, om de hoeveel dagen was je en hoe lang doen je luiers erover om te drogen.
Als voorbeeld gaan we even uit van fulltime wasbaar luieren met:
- 5 luiers op een dag (elke 3 uur verschonen, nacht van 12u);
- wassen om de 2 dagen (za, di, vrij, ma enz.) en;
- 2 dagen droogtijd (in de winter)
Dan heb je nodig: 5 x (3+2) = 25 luiers. Dus het aantal luiers per dag x (aantal luiers voor 3 dagen + aantal luier voor 2 droogdagen).
Die 25 luiers die je nodig hebt dat zijn de basisluiers of absorberende delen. Per luiersysteem is het verschillend wat je nodig hebt.
All-in-one: 25 all-in-one Luiers
Pocketluiers: 25 pocketluiers inclusief absorptie
SIO / All-in-two systeem: 25 absorberende delen en 6 – 7 overbroekjes (uitgaande van 3x hergebruiken van een overbroekje plus wat reserve voor onvoorziene omstandigheden)
Let op: Bij een SIO systeem is het heel normaal dat ontlasting buiten de inleggers komt en het overbroekje vies wordt. Poept je kindje meerdere keren op een dag dan heb je dus meer overbroekjes nodig. Minstens zoveel als je kindje poept in 5 dagen.
Tweedelig systeem: 25 voorgevormde luiers of vouwluiers en 6 – 7 overbroekjes.
Van deze 25 luiers zijn er 5 bedoeld voor de nacht. Als nachtluiers raad ik een tweedelig systeem aan. Dit is voor de nacht het meest betrouwbaar. Voor de volledigheid hierbij dan de aantallen rekening houdend met nachtluiers:
20 AIO luiers + 5 voorgevormde luiers + 2 – 3 overboekjes
20 pocketluiers + 5 voorgevormde luiers + 2 – 3 overboekjes
20 SIO inleggers + 5 voorgevormde luiers + 2 – 3 overboekjes
3. Heb ik speciale nachtluiers nodig?
Nee dit is niet persé nodig. Het verschil tussen een ‘dagluier’ en een nachtluier is dat een nachtluier langer en breder is. Voor de nacht heeft je kindje namelijk meer absorptie nodig dan overdag. Om ervoor te zorgen dat alle absorptie in de luier past zijn nachtluiers dus groter.
Maar in principe kan elke luier voldoen als nachtluier mits je maar voldoende absorptie toevoegd. Bij bredere merken luiers kun je de absorptie gewoon in de luier toevoegen. Maar ook de slankere luiers kun je geschikt maken voor de nacht door extra inleggers niet in de luier te leggen maar tussen luier en overbroekje. Bij een optrek overbroekje werk dit niet (zit in elk geval niet lekker) dus gebruik dan wel een overbroekje met drukknopen of klittenband.
4. Welke materialen kan ik uit kiezen?
Microvezel: Gemaakt van synthetisch (kunstmatig) materiaal. Absorbeert snel en veel. Op de lange termijn verliest het zijn absorptievermogen door opeenstapeling van vuil en geur. Kenmerkend is het spons effect: onder druk laat het vocht los. Verder is belangrijk om te weten dat je microvezel niet direct tegen de huid mag dragen. Het is namelijk zo absorberend dat het vocht aan de huid onttrekt en bij wrijving krijgt het een statische lading.
Katoen: Katoen is een 100% natuurlijke vezel. Het absorbeert snel. Natuurvezels zijn kwetsbaar en aan slijtage onderhevig. Het verschil tussen ‘gewoon’ katoen en biologisch katoen zit hem in de werkwijze. Bij ‘gewoon’ katoen wordt gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en héél veel water. Bij biologisch katoen wordt gebruik gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen en dit kost tot wel 60% minder water om te produceren.
Bamboe: Bamboe is zacht en enorm absorberend. Afhankelijk van de manier waarop de stof geweven is neemt het snel of minder snel op. Kenmerkende eigenschappen van bamboe zijn dat het temperatuur regulerend en antibacterieel werkt. Hoewel bamboe een natuurproduct is met een lage ecologische voetafdruk, is het verwerkingsproces van bamboe tot vezel niet milieuvriendelijk. Omdat het mechanische productieproces kostbaar en arbeidsintensief is wordt nog altijd vaak gekozen voor het chemische productieproces.
Hennep: Hennep is dun en enorm absorberend. Daarnaast werkt hennep temperatuur regulerend en antibacterieel. Nadeel is dat hennep trager vocht opneemt en stug wordt na veelvuldig wassen. Hennep is net als katoen een 100% natuurlijke vezel. Het heeft de laagst ecologische voetafdruk en hoeft niet chemisch verwerkt te worden. Maar omdat hennep nog relatief nieuw is en hoofdzakelijk in China geproduceerd wordt is er nog vrij weinig bekend over hoe milieuvriendelijk het productieproces daadwerkelijk is.
5. Een luier van 100% natuurlijk materiaal of een mix met polyester?
Luiers van natuurlijke materialen vertonen na verloop van tijd slijtage in de vorm van gaten in de stof. Met name in de toplaag en langs de beenelastieken. Het is afhankelijk van heel veel factoren wanneer en in hoeverre deze slijtage zal optreden. Denk aan hoeveel luiers zijn in omloop, hoe vaak wordt de luier verschoond, geconcentreerdheid urine, wasroutine, wasmiddel, merk en type wasmachine. Deze slijtage doet op zich niets af aan de functionaliteit van de luier. Om de levensduur van de wasbare luier te vergoten en zo lang mogelijk gebruik te kunnen maken van de hergebruik functie van een wasbare luier voegen veel merken polyester toe aan de stoffen luier. Door polyester toe te voegen blijft de vorm van de luier behouden en is de krimp minder groot. Slijtage in de toplaag komt nog steeds voor maar er zullen geen gaten in de luier vallen. Polyester is op lange termijn wel gevoeliger voor vuilophoping en verliest absorptievermogen door microvezels die tijdens het wassen loslaten. Natuurlijke materialen zijn goed schoon te wassen en indien nodig incidenteel op 90 graden te wassen. Of je nu luiers van natuurlijk materiaal of met een polyester mix gebruikt, beide zullen na verloop van tijd slijten. Absorptieverlies kun je opvangen met extra booster(s). Elastieken kun je vervangen of je gebruikt een goed sluitend overbroekje. Zolang de luier functioneel is kun je hem blijven gebruiken.
6. Past een one-size luier van geboorte tot zindelijkheid?
Nee. In bijna geen enkel geval is er 1 luier die past van geboorte tot zindelijkheid.
Een one-size luier bij een pasgeboren baby sluit meestal nog niet mooi aan. Een baby wordt geboren zonder babyvet en valt in de eerste week zelfs nog af. Gemiddeld genomen gaat een baby pas na de eerste week groeien. Afhankelijk van de grootte van je baby zal een one-size op de kleinste stand kunnen passen vanaf een week of 2 – 4 oud. Houdt er wel rekening mee dat een one-size luier bij een baby van een paar weken oud nog een enorm groot pakket is. Zorg voor lekker rekbare kleding zodat de kleding goed over de luier past en er geen druklekkage ontstaat.
De meeste one-size luiers gaan tot een kilo of 15. Maar uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het aantal kg’s helemaal niets zegt over de lichaamsbouw van je kindje. Het ene kindje draagt een one-size luier tot 2 jaar en het andere kindje tot 4 jaar. Ook is niet te zeggen wanneer je kindje zindelijk wordt. Een kindje dat wasbare luiers draagt is zich over het algemeen eerder bewust van het feit dat hij plast, omdat een wasbare luier nat aanvoelt. Dit wil echter niet zeggen dat hij er ook aan toe is om zindelijk te worden. Of je dit wel of niet actief wilt stimuleren is aan jou als ouder. Maar weet dat een kindje soms (heel vaak) zijn eigen plan trekt 😉
Gemiddeld genomen zou ik zeggen een one-size luier past van ongeveer 4 weken tot ergens in het tweede jaar.
7. Wat te doen bij lekkage?
Lekkage kan verschillende oorzaken hebben. De plek van de lekkage kan een indicatie zijn voor wat de oorzaak is. Over het algemeen geldt: is de luier helemaal verzadigd (van voor naar achteren nat) dan is de absorptie te weinig. Voeg dan meer absorptie toe of verschoon eerder.
In de liezen: De luier sluit niet goed aan bij de beentjes of je kindje plast veel in één keer en de luier neemt niet snel genoeg op. Oplossing: luier verkleinen of snelle absorptie toevoegen in de vorm van een katoenen booster.
In het midden van de luier: Druklekkage door een verzadigde luier. Luier is verzadigd (op de plek van doorlekken) en door druklekkage wordt het vocht door het overbroekje heen gedrukt. Oplossing: extra booster toevoegen (eventueel dubbelvouwen) , eerder verschonen, romperverlenger, minder strakke kleding. In een enkel geval of bij oudere overbroekjes/ AIO/ pocket luier kan het PUL beschadigd zijn. Komt deze lekkage altijd voor bij dezelfde luier/ overbroekje, controleer dan eerst of het overbroekje niet lek is.
Langs de randen bij de billen: Luier is verzadigd of de binnenluier komt onder het overbroekje uit. Oplossing: Zorg dat er geen absorberende stof onder het overbroekje uitkomt. Verschoon eerder of voeg extra absorptie toe.
8. Is er maar één beste luier voor jou en je kindje?
Nee. Zie ook vorige vraag. Sommige ouders vinden het prettig om te kiezen voor 1 merk en/of systeem. Voor opvang kan dit ook handig zijn. Maar zoals alle begin lastig is, als je eenmaal gewend bent aan de wasbare luiers, is het helemaal niet moeilijk meer. En welk systeem of merk je ook gebruikt met een aantal handigheidjes krijg je de meeste luiers wel passend bij je kindje. Het is dan juist heel erg leuk om af te wisselen tussen verschillende merken en/of systemen. Je zult ook zien dat als je een variatie in luiers hebt, je elke periode een andere favoriet hebt. De bouw en het plasgedrag van je kindje veranderd namelijk en dan kan het juist heel fijn zijn om de keuze te hebben uit meerdere systemen. Dus: één luiersysteem en/of merk mag, maar hoeft zeker niet.
9. Hoe bewaar ik mijn wasbare luiers voor een volgend kindje?
Belangrijk is dat de luiers goed schoon en droog zijn. Was de luiers 2 keer op een hoofdwas en laat ze daarna drogen tot ze kurkdroog zijn. Zo voorkom je dat er geen condens ontstaat en dus geen schimmelvorming. Opbergen doe je het beste in een kledingkast of ladekast. Belangrijk is namelijk dat luchtcirculatie mogelijk is. Dit zorgt ervoor dat de elastieken niet uitdrogen. Ook extreme temperaturen in de zomer en winter wil je voorkomen. Berg dus liever niet op op een slecht geïsoleerde zolder of garage.
PUL kan beschadigen wanneer het op elkaar plakt. Vul overbroekjes daarom op met binnenluiers.
Volg je dit advies dan heb je de beste kans (geen garantie dus) dat de luiers in dezelfde staat blijven als op het moment van opbergen.