Left Retourner au magasinage
Commande

Votre panier est vide

Ook interessant voor jou
Produit
$1000
Ajouter au panier

Hoe wasbaar maandverband wassen

Nieuwe wasbare menstruatieproducten wassen

Net als nieuwe wasbare luiers moet je nieuw wasbaar maandverband of menstruatieondergoed wassen voor je het in gebruik neemt. Het wassen maakt de absorberende vezels los waardoor vocht en bloed sneller en beter wordt opgenomen. Een nieuw wasbaar maandverband neemt maar weinig vocht op en zal snel doorlekken.

Ons advies is om alle wasbare menstruatieproducten minimaal drie keer – tot maximaal 60 graden – voor te wassen. Tussentijds drogen is niet nodig, maar kan wel.

Een tweede mogelijkheid is dat je de producten een dag of nacht laat weken. Vervolgens kun je alles één keer wassen (tot 60 graden).

Na acht tot tien wasbeurten is de maximale absorptie bereikt.

 

Wasroutine voor wasbare menstruatieproducten

Het wassen van wasbare menstruatieproducten is veel eenvoudiger dan het wassen van wasbare luiers. Het kost nauwelijks extra tijd en gelukkig hoef je dit gemiddeld ook maar één keer in de maand te doen ;-)

De wasroutine bestaat slechts uit drie stappen:

 1. Koud spoelen. Dit is een belangrijke stap om vlekken te voorkomen. Bloed fixeert namelijk in de stof wanneer je gelijk wast op een warme temperatuur.

Koud spoelen kan op meerdere manieren. Fijn, want zo kun jij zelf uitproberen welke manier het beste binnen jouw routine past.

 • Direct na het verschonen uitspoelen onder de kraan totdat er geen bloed meer uitkomt. Voorzichtig uitknijpen - eventueel wat laten drogen - en daarna bewaren in een wasmand, emmer of wetbag.
 • De gebruikte verbanden/ ondergoed laten weken in een emmer met koud tot lauw water en zout of ossengalzeep. Laat het water maximaal een halve dag staan. Dit kun je dagelijks doen, om de paar dagen of aan het einde van je menstruatie met alle gebruikte producten tegelijk. Tussendoor bewaren in een wasmand, emmer of wetbag.
 • De gebruikte verbanden/ ondergoed spoelen op het spoelprogramma van de wasmachine. Wanneer je de wasbare verbanden bewaart in een wetbag dan duw je de wetbag leeg in de wasmachine en draai je hem binnenste buiten. Met spoelen in de wasmachine blijven er vaak nog wel vlekken zichtbaar. Mocht je dat vervelend vinden dan kun je de verbanden na de hoofdwas laten drogen in de zon - dan verbleken de vlekken - of je stapt over op één van de bovenstaande spoelmethoden.

 

 1. Hoofdwas op 60 graden. Je kunt de wasbare menstruatieproducten gewoon mee wassen met bijvoorbeeld wasbare luiers, handdoeken of ondergoed. Mijn tip is om wel enigszins op kleur te sorteren. Niet omdat de kleuren afgeven maar omdat op donkere kleuren snel witte pluisjes achter blijven van bijvoorbeeld de luiers of handdoeken.
 2. Drogen aan de waslijn.

 

Tips bij het wassen van wasbare menstruatieproducten

 • Zitten er vlekken in de wasbare verbanden? Maak ze dan extra nat met water en hang ze in de zon. De zon is een natuurlijk bleekmiddel. Tussendoor een keer extra nat maken en herhalen tot de vlekken eruit zijn.
 • Vouw klittenband altijd dicht. Doe je dit niet dan zit het klittenband binnen no time vol met pluisjes en plakt het niet meer. En pluisjes uit klittenband verwijderen is dan wel weer een tijdrovend klusje 😉
 • Gebruik geen wasverzachter. Door de wasverzachter ontstaat er een laagje op de stof waardoor de absorptie verminderd wordt.
 • Pas op met wassen boven de 60 graden. Dit kan de levensduur van de producten drastisch verkorten. Producten met PUL nooit boven de 60 graden wassen!
 • Was niet op een ecoprogramma of verkort hoofdwasprogramma. Deze programma’s gebruiken minder water. Water is juist essentieel om wasbare menstruatieproducten goed schoon te krijgen!