Left Retourner au magasinage
Commande

Votre panier est vide

Ook interessant voor jou
Produit
$1000
Ajouter au panier

Hoe wasbare luiers wassen

Het is even wennen. In plaats van de luiers na gebruik weg te gooien, moet je ze wassen. Op deze pagina nemen we je mee in de beste manier om de luiers te wassen en waar je op moet letten.

Naast de wasbare luiers, hebben we ook instructiepagina’s voor:

Heb je vragen? Neem contact met ons op. We helpen je graag!

 

Nieuwe wasbare luiers wassen

Voordat je de nieuwe luiers in gebruik kunt nemen, moet je ze wassen. Het wassen maakt de absorberende vezels in de stof los zodat ze beter absorberen. Een ongewassen luier neemt maar weinig vocht op (denk aan nieuwe handdoeken).

Ons advies is om alle absorberende delen minimaal drie keer – tot maximaal 60 graden – voor te wassen. Tussentijds drogen is niet nodig, maar kan wel.

Een tweede mogelijkheid is dat je de nieuwe luiers een dag of nacht laat weken. Vervolgens de luier één keer wassen (tot 60 graden).

Na acht tot tien wasbeurten is de maximale absorptie van een wasbare luier bereikt.

Een wasbaar overbroekje hoeft maar één keer voorgewassen te worden. Dit kan met ieder wasprogramma tot 60 graden.

Wasroutine voor wasbare luiers

Het wennen aan een routine is in het begin best lastig. Tot… het een routine wordt ;-)

Bij wasbare luiers is dit niet anders. In het begin zal het je veel tijd kosten, maar op den duur gaat het (bijna) vanzelf.

Het belangrijkste bij het wassen van de wasbare luiers is veel water en genoeg, maar niet teveel, wasmiddel.

Gebruik je te weinig wasmiddel bij de wasbare luiers? Dan worden de luiers niet goed gereinigd en slaan het water en de kalk neer op de was, waardoor ze kalkwater vormen.

Bij teveel wasmiddel slaan de losgeweekte vuildeeltjes terug op het wasgoed. Witte was wordt dan grauw.

Het liefst gebruik je een kleur of sensitive wasmiddel zonder optische bleekmiddelen of chloorbleekmiddelen. Daarnaast geen wasverzachter of vlekkenverwijderaar en zo min mogelijk zeep (minder dan 5%).

Vaak staat op de verpakking <5% niet ionogene oppervlakte-actieve stoffen.

Ecologische wasmiddelen wassen op de lange termijn niet voldoende schoon. Ze reinigen niet diep genoeg. Als je ecologisch wasmiddel wil gebruiken, wissel het dan af met gewoon wasmiddel.

Poeder of vloeibaar wasmiddel voor wasbare luiers?

Over het algemeen adviseert men voor een koude was vloeibaar wasmiddel. Dit lost beter op en geeft een schoner resultaat. Ook bij lage temperaturen en korte wasprogramma’s.

Poeder wasmiddel bevat meestal meer reinigende stoffen (en bleekmiddelen) en wordt daarom aangeraden bij sterk vervuild wasgoed dat op hoge temperaturen en met een lang wasprogramma gewassen wordt.

Een nadeel van waspoeder is dat het wasgoed door de korrels sneller slijt. De korreltjes hebben een soort scrubeffect waardoor meer microvezels van het wasgoed loskomen.

Het wasprogramma

Heeft je wasmachine de optie om extra spoelen/ water toe te voegen? Dan is een voorwasprogramma van maximaal 40 graden met de optie extra spoelen/ water voldoende. Maximaal 40 graden voorkomt stolling van eiwitten waarbij de vlekken zich juist aan de stof gaan hechten. Vervolgens een hoofdwasprogramma op 60 graden met eventueel ook extra spoelen.

  • Bij de voorwas: de hoeveelheid wasmiddel voor licht bevuilde was
  • Bij de hoofdwas: de hoeveelheid wasmiddel voor gemiddeld - zwaar bevuilde was
  • Volg de aanbevelingen op de verpakking (verschilt per merk)

Wanneer je een zeer zuinige wasmachine hebt die geen optie voor extra spoelen/ water biedt dan kan het nodig zijn om eerst een spoelprogramma te gebruiken, daarna een voorwasprogramma en vervolgens een hoofdwas op 60 graden.

Wasfrequentie wasbare luiers

Urine bijt zich in de stof als vuile luiers te lang blijven liggen. Daardoor zullen de luiers sneller slijten, breken de vezels af, wordt de stof dunner en vallen er gaten in.

Het beste was je de luiers daarom iedere twee tot drie dagen. Wil je minder frequent wassen, doe dan in elk geval iedere 2 dagen een voorwas. De voorgewassen luiers kun je bewaren in een wasmand en mee wassen met een 60 graden was wanneer je genoeg wasgoed hebt voor een volle trommel.

De meeste wasbare luiers mogen in de droger gedroogd worden (kijk op het label voor het wasvoorschrift), maar wees je ervan bewust dat de luiers hierdoor ook aanzienlijk sneller slijten en ze kunnen krimpen.

Aan de waslijn laten drogen is het beste voor de luiers én voor het milieu.

Stap voor stap: wasbare luiers wassen

Voorkom stinkende luiers of luieruitslag door onze wasroutine te volgen. We nemen je er stap voor stap in mee.

Zijn je luiers niet schoon of heeft je kindje uitslag? Was de luiers dan volgens onderstaande routine en herhaal de hoofdwas minimaal twee keer.

Probleem niet verholpen? Neem dan even contact met ons op. Dan denk ik met je mee!

De stappen

  1. Verwijder bij het afdoen van de luier zo veel mogelijk ontlasting. Maak je gebruik van wegwerpinlegvellen? Gooi de vellen met ontlasting bij het restafval. Vaste ontlasting kun je zo veel mogelijk in het toilet schudden. Wegwerpinlegvellen zonder ontlasting kun je mee wassen en hergebruiken. Gebruik je geen wegwerpinlegvellen? Schudt dan zoveel mogelijk ontlasting in het toilet. Plakkerige ontlasting kun je er met een toiletpapiertje/ billendoekje/ lepel/ mes in het toilet afschrapen. Je kunt de luier ook onder de douche uitspoelen.
  2. Bewaar de vieze luier in een luieremmer (met wasnet of waszak) of in een wetbag. Niet weken! Was iedere twee tot drie dagen.
  3. Stop de luiers in de wasmachine en draai een wasprogramma op maximaal 40 graden met de hoeveelheid wasmiddel voor een licht bevuilde was. Indien mogelijk met extra spoelen/ water. Kijk op het pak wasmiddel voor de aanwijzingen en de benodigde hoeveelheid bij jouw waterhardheid en aantal kilo’s was.
  4. Na de voorwas kun je de wasmachine aanvullen tot deze tot 2/3 gevuld is. Vul aan met hydrofielen, rompers, ondergoed en sokken. Draai dan een hoofdwas op 60 graden. Geen verkort programma of eco-programma. Daarbij wordt te weinig water gebruikt. Gebruik de hoeveelheid wasmiddel voor een gemiddeld - zwaar bevuilde was. Blijft er teveel schuim achter in de wasmachine? Verminder de hoeveelheid wasmiddel (let wel op dat de was nog goed schoon wordt); kijk of het helpt om je trommel iets meer te vullen (maar niet te vol dan spoelt het vuil er niet goed vanaf) of stap over op een ander wasmiddel.
  5. De wasbare luiers drogen bij voorkeur aan de lucht, liggend over twee lijntjes van je wasrek. Als je ze ophangt kan het elastiek uitrekken. Sommige luiers en boosters mogen in de droger. Check altijd het waslabel! Weet dat de luiers sneller slijten wanneer je ze in de droger droogt. Wol mag nooit in de droger.

Tips bij het wassen van wasbare luiers

  • Zitten er vlekken in de luiers? Maak ze dan extra nat met water en hang ze in de zon. De zon is een natuurlijk bleekmiddel. Tussendoor een keer extra nat maken en herhalen tot de vlekken eruit zijn.
  • Vouw klittenband altijd terug op de wastabs of sluit het klittenband en draai de luier binnenste buiten. Los klittenband kan PUL en je luiers beschadigen.
  • Gebruik geen wasverzachter. Door de wasverzachter ontstaat er een laagje op de luiers waardoor ze minder gaan absorberen.
  • Gebruik ook liever geen azijn, borax, kalk verwijderaar, waterverzachter, vlekverwijderaars of bleek. Hiermee kun je de luier, het elastiek en de vezels beschadigen. Ook vervalt bij het gebruik van deze producten de garantie.
  • Pas op met wassen boven de 60 graden. Dit kan de levensduur van de luier drastisch verkorten. Producten met PUL nooit boven de 60 graden wassen!
  • Was niet op een ecoprogramma of verkort hoofdwasprogramma. Deze programma’s gebruiken minder water. Water is juist essentieel om de wasbare luiers goed schoon te krijgen!

Wasvoorschriften per merk

Bamboolik – Geen andere adviezen dan hierboven beschreven.
Cotonea – Geen andere adviezen dan hierboven beschreven.
Culla di Teby – Was de katoenen buitenkant en cradle maximaal op 40 graden, controleer het label.
Hu-da/ Billeka – Wassen met Sonnet wasmiddel, de garantie kan anders vervallen.
ImseVimse – Geen andere adviezen dan hierboven beschreven.
Little Lamb – Wassen op maximaal 40 graden.
Petit Lulu – Geen andere adviezen dan hierboven beschreven.
Popolini – Geen andere adviezen dan hierboven beschreven.
Thirsties – Thirsties adviseert producten met TPU elke maand 15 minuten in de lage stand in de droger te doen om delaminatie te voorkomen.
XKKO – Geen andere adviezen dan hierboven beschreven.